Modafinil (Модафініл) – потужний ноотропний та евгероїдний (що сприяє неспанню) препарат. Він користується величезною популярністю серед керівників та студентів, яким важливо підвищити власну продуктивність та ефективність. Однак, як і будь-який інший стимулятор, модафініл може давати деякі побічні ефекти.

Зміст

  • Коли потрібний модафініл?
  • Як працює модафініл?
  • Де придбати модафініл?
  • Які побічні ефекти може спричинити модафініл?
  • Висновок

Коли потрібний модафініл?

Лікарі можуть призначати модафініл пацієнтам із різними захворюваннями центральної нервової системи, зокрема при нарколепсії або синдромі дефіциту уваги та гіперактивності (СДВГ). Однак цей препарат люди у всьому світі приймають не лише як ліки.

1. Модафинил при СДВГ

СДВГ – це порушення, спричинене неправильною концентрацією дофаміну в організмі. Дофамін – це важливий нейромедіатор, що міститься у головному мозку людини. Він є незамінним компонентом так званого центру винагороди, а також відповідає за пам'ять та здатність до навчання.

Якщо в головному мозку недостатня кількість дофаміну, робота центру винагороди не може. При такому стані у людини виникає надмірне занепокоєння, стає важко зосереджуватись на завданнях.

Модафініл підвищує рівень дофаміну в мозку, обмежуючи швидкість, з якою реабсорбується в нейрони.

2. Модафинил при нарколепсии

Нарколепсія – це неврологічний розлад, що супроводжується зниженням орексинів у лікворі.

Орексин – це компонент центральної нервової системи, який відповідає за період неспання у циклі «активність-сон». Якщо система працює правильно, що вночі людина спить, а вдень не спить.

Люди з порушеннями в орексинової системі можуть відчувати сильну раптову втому протягом робочого дня. І це якраз є симптомом нарколепсії. Особи, які страждають на це порушення, можуть протягом дня відчувати надмірну сонливість або навіть раптово занурюватися в глибокий сон на кілька хвилин.

Модафініл викликає підвищення орексинів у мозку, завдяки чому людина почувається бадьорою та активною. Таким чином, препарат допомагає усувати симптоми нарколепсії.

3. Нестандартне використання модафінілу

Незважаючи на те, що модафініл є ліками, які в багатьох країнах світу відпускають за рецептом, багато хто приймає його не лише за призначенням лікаря. Мільйони людей на планеті п'ють ці таблетки, щоб підвищити у своїх організмах рівень дофаміну, а разом з ним – продуктивність та увага.
 

 

 

Крім того, модафініл приймають через його ефект продовження періоду неспання. Наприклад, особи, яким необхідно протягом багатьох годин поспіль, у тому числі вночі, працювати над завершенням проекту або готуватися до іспиту, також використовують модафініл.

Багатьом ці ліки допомагають легше адаптуватися при зміні часових поясів. Наприклад, замість того, щоб почуватися розбитим протягом усього дня після перельоту, людина може прийняти модафініл. Коли термін дії препарату закінчиться, в новому часовому поясі настане ніч і можна спати.

Як працює модафініл?

Перш ніж аналізувати побічну дію модафінілу, варто розібратися, як працює цей препарат і як він впливає на мозок людини.

1. Вплив на дофамін

Як згадувалося, дофамин є важливим нейромедіатором. Він виконує багато функцій у людському організмі, у тому числі відповідає за концентрацію та увагу. Дофамін також необхідний для регуляції гормонального балансу у чоловіків та жінок.

Модафініл сприяє підвищенню рівня дофаміну в мозку та пригнічує його зворотне захоплення.

Нейрони використовують дофамін для спілкування один з одним. Як тільки «повідомлення» надіслано, дофамін реабсорбується та розщеплюється. Модафініл блокує цей процес.

2. Вплив модафінілу на норепінефрін

Інша назва норепінефрину – гормон люті та відваги. Це нейромедіатор, який відповідає за реакцію «боротьба чи втеча». Коли ми спимо, його рівень в організмі мінімальний і підвищується тільки з пробудженням. Також сплеск гормону трапляється на тлі стресу чи паніки.

Модафініл діє на норепінефрін за тим же принципом, що і на дофамін. А норепінефрін своєю чергою впливає на особливі рецептори, які відповідають за реакцію організму на стресову ситуацію.

Вплив норепінефрину на організм:

  1. Дихальні шляхи розширюються, щоб впустити більше кисню.
  2. Серце б'ється швидше, щоб кров швидше циркулювала.
  3. Імунна та травна системи відключаються, щоб зберегти більше енергії для роботи м'язів та мозку.
  4. Кровоносні судини звужуються, щоб підвищити артеріальний тиск і змусити кров циркулювати мікрокапілярами з більшою силою.

До речі, багато побічних ефектів модафінілу власне пов'язані з впливом норепінефрину та його проявом під час стресу.

3. Вплив модафінілу на орексин

Орексин – це трансмітер, який продукується гіпоталамусом головного мозку.

 

Гіпоталамус через гормони, що продукуються ним, впливає на багато функцій організму. Саме ця частина головного мозку посилає імпульси до різних органів, активізуючи тим самим їх роботу. Образно кажучи, гіпоталамус є центром, який контролює всі процеси, що відбуваються в організмі, у тому числі і неспання. За цей процес відповідають орексин-містять нейрони гіпоталамуса. Саме орексин відповідає за пильність і почуття неспання.

Як показали дослідження, модафініл активізує нейрони, які контролюють процес вивільнення орексину в мозок  [1] ​​. Власне, ця здатність модафінілу вважається найважливішою при використанні препарату для лікування нарколепсії, яка, як відомо, пов'язана з порушенням рівня орексинів  [2] .

4. Вплив модафінілу на гістамін

Гістамін є одним із багатофункціональних сполук в організмі людини. Саме ця речовина є відповідальною за появу симптомів, які з'являються під час алергічної реакції. Крім того, гістамін – це важливий нейромедіатор головного мозку, який грає одну з найважливіших ролей у процесі неспання  [3] .

І це пояснює чому багато антигістамінних препаратів, що використовуються при алергії, також мають седативні властивості. Процес блокування гістаміну призводить до того, що мозок не може себе стимулювати, через що виникає відчуття втоми та запаморочення. Як показали дослідження, модафініл здатний вивільняти у мозку до 150% гістаміну  [4] .

Де придбати модафініл?

У деяких країнах світу модафініл можна купити в аптеці, проте для цього потрібний рецепт лікаря. В Україні та багатьох інших країнах цей препарат можна купити лише онлайн.

Існує багато онлайн-магазинів, які пропонують популярні препарати модафінілу та армодафінілу за цілком доступною вартістю. Такі як nootropics.com.ua Одні з найпопулярніших і найякісніших дженериків – це Modvigil (Модвігіл), Modalert (Модалерт), Modafil MD (Модафіл МД), Artvigil (Артвігіл) та Waklert (Ваклерт).

Які побічні ефекти може спричинити модафініл?

Тепер, коли ми розуміємо, яким чином модафініл впливає на процеси, що відбуваються в головному мозку, легше буде зрозуміти, які побічні ефекти він може викликати і що робити, щоб уникнути "побочки".

Безсоння

Безсоння – це найпоширеніший варіант побочки модафінілу. І в цьому є логіка, якщо врахувати, що цей засіб призначений для посилення неспання. Тому якщо на момент, коли настав час лягати спати, концентрація діючої речовини в крові зберігається досить висока, то, зрозуміло, заснути не вийде.

Це безпосередній результат підвищеної концентрації орексину, гістаміну та норепінефрину у клітинах головного мозку.

Як цього уникнути

Найчастіше безсоння виникає через те, що модафініл було прийнято незадовго до вечора. Важливо врахувати, що проникаючи в організм, ця речовина продовжує діяти протягом 10-12 годин. Тому, щоб уникнути безсоння у нічний час, модафініл необхідно приймати вранці або, як мінімум, за 10 годин до часу, на який заплановано відпочинок.

Крім того, приймаючи модафініл, важливо уникати інших стимуляторів, щоб їхня дія не накладалася один на одного, посилюючи ефект.

Головні болі

Ще один поширений варіант побічної дії модафінілу – головний біль. Однак слід зазначити, що цей симптом з'являється далеко не у всіх, хоч і є дуже поширеним.

 

Причин такого стану може бути багато. Але найімовірнішою фахівці вважають підвищення рівня нейромедіатора глутамату. Підвищення концентрації цієї речовини в головному мозку відбувається на тлі зростання рівнів дофаміну та орексину.

Більш активно рівень глутамату підвищується в мозку людей, які страждають на занепокоєння або обсесивно-компульсивним розладом.

Інша можлива причина появи головного болю на тлі модафінілу – зневоднення. Справа в тому, що багато хто на піку активності, заробившись, забуває вживати протягом дня достатню кількість рідини. А зневоднення організму досить часто веде до головного болю.

Як цього уникнути

Насамперед, приймаючи модафініл, важливо не забувати протягом дня пити багато води. Якщо причина головного болю у підвищеному рівні глутамату, тоді слід приймати L-Theanine. Це з'єднання, що міститься в зеленому чаї, добре допомагає контролювати рівень глутамату  [5] .

Відсутність апетиту

Порушення апетиту як побічна дія модафінілу не є великою проблемою, якщо справа стосується людей, які приймають препарат зрідка. Але якщо йдеться про осіб, яких п'ють ці таблетки щодня, то із симптомом треба боротися.

Стимулюючий ефект модафінілу впливає на центральну нервову систему, що може призвести до погіршення апетиту. Багато користувачів розповідають про те, що в день, коли приймають модафініл, можуть спокійно обходитися без їжі, навіть не помічаючи цього. Почуття голоду у них з'являється лише тоді, коли дія препарату слабшає.

Якщо таке повторюється день у день, то проблем зі здоров'ям навряд чи вдасться уникнути. Для того щоб організм міг продукувати достатню кількість нейромедіаторів, клітин крові та інших важливих сполук, йому потрібна їжа. Якщо протягом певного часу організм не отримуватиме достатньої кількості їжі, у всіх системах почнуться збої, і засвоєння модафінілу також порушиться.

Як цього уникнути

Побічної реакції у вигляді відсутності апетиту уникнути досить складно. Найпростіший спосіб - вживати достатню кількість їжі, поки ви перебуваєте на модафінілі, це встановити таймер, який нагадуватиме, що настав час перекушування.

Ще один варіант вирішення проблеми – замість традиційної їжі вживати енергетичні батончики та поживні коктейлі. У такому разі не доведеться їсти велику кількість їжі, але при цьому організм отримає необхідні речовини.

Діарея

Діарея та легкий дискомфорт у шлунково-кишковому тракті також можуть з'являтися на фоні прийому модафінілу. Причиною такого стану може стати повільний розпад діючої речовини, що спричиняє подразнення в кишечнику. Крім того, у деяких людей активована модафінілом «система боротьби та втечі» може стимулювати нижню частину кишечника, що викликає діарею.

Як цього уникнути

Найпростіший спосіб уникнути будь-якого порушення у шлунково-кишковому тракті – приймати модафініл разом із їжею. І найкраще, якщо це буде їжа, що містить оливкову олію чи тваринні жири. У такому разі на модафініл будуть впливати ті ж ферменти, які розщеплюють жири. В результаті препарат буде всмоктуватися організмом за тією ж схемою, що харчові жири.

 

Тривога

У людей, які страждають на тривожність в головному мозку спостерігається більш висока активність нейростимуляторів. Особливо це стосується норадреналіну, який активізується у мозку схвильованої людини. В результаті, якщо схвильована людина приймає модафініл, її симптоми ще більше посилюються.

Виміряти активність мозку можна за допомогою електроенцефалограми. У людському мозку є альфа-, тета-і бета-хвилі. Вимірюючи їх активність, можна визначити загальний психічний стан у певний момент. Цей метод діагностики часто використовують дослідники, щоб визначити, як різні речовини впливають на мозок.

Тривожні стани зазвичай пов'язані з низькою активністю альфа-хвиль і, навпаки, надмірно високою – бета-хвиль.

Як цього уникнути

Один із найкращих способів запобігти появі тривожності на тлі модафінілу – приймати L-Theanine. Дослідження показали, що лише 1 доза цієї речовини може суттєво підвищити активність альфа-хвиль та зменшити симптоми тривоги  [6] .

L-Theanine також може бути корисним для зниження побічних ефектів, викликаних іншими стимуляторами, наприклад, кофеїном.

Ще один спосіб уникнути занепокоєння під час прийому модафінілу – виконання дихальних практик. Дихальні вправи варто робити щоразу, коли починають з'являтися симптоми тривоги. Фахівці вважають правильне дихання найкращим способом приборкати парасимпатичну нервову систему (це частина нервової системи, активізація якої спричиняє симптоми тривоги). Зменшити напад тривоги допомагає уповільнене ритмічне дихання. Найчастіше достатньо зробити вправу протягом кількох секунд, щоб досягти повного спокою.

 

Більше інформації про те, як це працює, можете отримати з відео, де доктор Гевірц все детально пояснює.

Сухість в роті

Це ще один неприємний побічний ефект від модафінілу. Сухість у роті є наслідком надмірної стимуляції нервової системи. Норепінефрін, активований модафінілом, у свою чергу впливає на мускаринові рецептори, а ті призупиняють вироблення секретів травної системи, у тому числі і слини. У такий спосіб організм заощаджує енергію, щоб її більше дісталося м'язам та мозку (типове прояв реакції «боротьба чи втеча»).

Коли організм перестає продукувати слину, з'являється сухість у роті. Якщо це тимчасове явище, то немає жодної проблеми. Чого не скажеш про осіб, які приймають модафініл на постійній основі та відчувають цю побічну дію також регулярно.

Постійна сухість у роті може стати причиною появи виразок, а також порушення роботи травної системи (діарея чи запор).

Як цього уникнути

Вирішити проблему допоможуть вже згадані засоби: L-Theanine та дихальні вправи. Вони допомагають розслабитися і цим зменшити симптоми, характерні стану «боротьба чи втеча».

 

Висновок

Модафініл – популярний лікарський засіб для підвищення продуктивності та неспання. Тим часом, хоч і дуже рідко, і натомість прийому цього медикаменту можуть виникати побічні ефекти.

Найбільш поширені "побочки" - безсоння та головні болі. Ці та більшість інших симптомів є результатом надмірної стимуляції центральної нервової системи та зневоднення.

Найкращий спосіб уникнути побічних реакцій – пити багато води та робити те, що дозволяє вам почуватися спокійно. Добре включити до свого раціону L-Theanine і періодично робити дихальні вправи, які допоможуть заспокоїтися, але при цьому не нівелюють дію модафінілу.

Однак при появі будь-якої з більш серйозних побічних дій важливо, якнайшвидше звернутися до лікаря.

Джерела

  1. Scammell, T. E., Estabrooke, I. V., McCarthy, M. T., Chemelli, R. M., Yanagisawa, M., Miller, M. S., & Saper, C. B. (2000). Hypothalamic arousal regions are activated during modafinil-induced wakefulness. Journal of Neuroscience, 20(22), 8620-8628.
  2. Lin, L., Faraco, J., Li, R., Kadotani, H., Rogers, W., Lin, X., … & Mignot, E. (1999). The sleep disorder canine narcolepsy is caused by a mutation in the hypocretin (orexin) receptor 2 gene. Cell, 98(3), 365-376.
  3. Thakkar, M. M. (2011). Histamine in the regulation of wakefulness. Sleep medicine reviews, 15(1), 65-74.
  4. Ishizuka, T., Sakamoto, Y., Sakurai, T., & Yamatodani, A. (2003). Modafinil increases histamine release in the anterior hypothalamus of rats. Neuroscience letters, 339(2), 143-146.
  5. Kimura, K., Ozeki, M., Juneja, L. R., & Ohira, H. (2007). L-Theanine reduces psychological and physiological stress responses. Biological psychology, 74(1), 39-45.
  6. Juneja, L. R., Chu, D. C., Okubo, T., Nagato, Y., & Yokogoshi, H. (1999). L-theanine—a unique amino acid of green tea and its relaxation effect in humans. Trends in Food Science & Technology, 10(6-7), 199-204.
  7. Redmond Jr, D. E., & Huang, Y. H. (1979). II. New evidence for a locus coeruleus-norepinephrine connection with anxiety. Life Sciences, 25(26), 2149-2162.
  8. Stay at home: guidance for households with possible coronavirus (COVID-19) infection Published online 2020 Mar 18. www.gov.uk