"Препарат для студентів" - саме таке позначення зазвичай застосовують до засобів, що підвищують когнітивні здібності. Однак модафініл не є звичайним засобом із цієї групи. При правильному застосуванні він може дати набагато більше переваг.

Отже, поговоримо про те, як використовувати модафініл, щоб отримати максимальну користь під час навчання.

Зміст

  • Використання модафінілу для покращення навчання.
  • Препарати для навчання чи євгероїки
  • Як модафініл може підвищити здатність до навчання?
  • Побічні ефекти модафінілу
  • Як використовувати модафініл для ефективного навчання?
  • Поради щодо використання модафінілу для навчання
  • Висновок

Використання модафінілу для покращення навчання.

Модафініл – це справжній король препаратів, що сприяють більш продуктивному навчанню. Він запускає в мозку різні процеси, які в результаті сприяють легшому та швидкому сприйняттю та запам'ятовування інформації. Цей препарат активізує головний мозок, тим самим загострюючи увагу, а також підвищуючи швидкість, з якою нервові клітини посилають електричні імпульси. Все це означає, що поки в організмі міститься модафініл, ми можемо вчитися ефективніше та довше.

Препарати для навчання чи євгероїки

Якщо ви читаєте цю статтю, то, швидше за все, знаєте, що таке «препарати для навчання». Але до терміну «євгероїки» у багатьох можуть виникнути питання. Тому спочатку давайте розберемося у термінології.

Що таке євгероїки?

Євгероїки – це речовини, що викликають стан неспання. Такого ефекту можна досягти за рахунок прямої стимуляції головного мозку (саме так і працює модафініл). Аналогічний результат дасть пригнічення сполук у головному мозку, які відповідають за почуття втоми (так працює кофеїн). Обидва способи призводять до одного результату – людина відчувається бадьорою та сконцентрованою, навіть якщо інші процеси в організмі свідчать про втому.

Більшість євгероїків також вважаються хорошими препаратами для навчання, оскільки змушують людину відчуватись активною та бадьорою під час навчання.

 

Що таке препарати для навчання?

«Препарати для навчання» не є офіційним терміном, як і не існує на сьогодні точного визначення, які речовини входять до цієї групи.

Деякі люди до цієї групи включають лише стимулятори чи препарати, які підвищують когнітивні здібності, необхідні для успішного сприйняття нової інформації. У такому разі до цього списку не потрапить більшість харчових ноотропів, таких як, наприклад, L-тирозин або фосфатидилхолін.

А ось модафініл є справжнісіньким препаратом для підвищення продуктивності навчання. Він стимулює вплив на розум і взаємодіє з нейромедіаторами, важливими для ефективності навчання. Ідеться про дофамін і норепінефрін.

Як модафініл може підвищити здатність до навчання?

Коли справа стосується навчання, модафініл може бути надзвичайно корисним. Однак це не чарівний засіб, тому є деякі обмеження у прийомі цього медикаменту.

Переваги модафінілу

Мабуть, про переваги цього препарату вже знають усі, кому доводилося чути про нього. Ми перерахуємо лише найважливіші плюси:

  • продовжує неспання;
  • покращує пам'ять;
  • знімає втому;
  • підвищує рівень дофаміну;
  • посилює увагу та концентрацію.

 

 

 

Побічні ефекти модафінілу

Модафініл відсуває необхідність сну на кілька годин, але не може повністю замінити відпочинок. Більшість процесів відновлення організму відбувається, коли ми спимо. Наш мозок використовує період сну для сортування інформації, отриманої протягом дня. Крім того, саме під час сну організм позбавляється токсичних речовин та побічних продуктів окислення. Тому якщо не лягати спати (а модафініл реально може допомогти), то в організмі не відбуватимуться важливі процеси відновлення.

Тому, щоб досягти з модафінілом найкращих результатів під час навчання, важливо щоночі добре висипатися. Здоровий сон має тривати 7-9 годин.

Крім того, слід знати, що модафініл має і побічні реакції. Найбільш поширені це:

  • головні болі;
  • безсоння;
  • тривога;
  • сухість у роті;
  • шлунково-кишкові розлади;
  • поганий апетит.

Дізнатися більше про побічні ефекти модафінілу і про те, як їм запобігти можна з цієї статті.

Як використовувати модафініл для ефективного навчання?

Шаг 1: Гарний сон

Як було зазначено, модафініл не може замінити сон. Він лише допоможе відстрочити годину відпочинку. Препарат дозволяє мозку працювати все також чітко, навіть коли ми втомлюємось. Але ніщо, навіть модафініл, не принесе мозку такої користі, як добрий здоровий сон.

Тому краще використовувати модафініл після гарного відпочинку. Це стане гарантією, що головний мозок перебуває в оптимальному стані і може сприймати інформацію. А модафініл лише удосконалив цей процес.

Шаг 2: Ситний завтрак та поживні перекушування

Одна з найпоширеніших побічних дій модафінілу – зниження апетиту. У короткостроковій перспективі це не є серйозною проблемою. Однак, якщо ми протягом тривалої години не отримуємо достатнього харчування, наші когнітивні здібності також страждають.

 

 

Скажімо, навіть більше. Саме дефіцит питних речовин є найпоширенішою причиною виникнення проблем із увагою, пам'яттю, концентрацією, а також такого стану як «затуманеність» свідомості. В даний час вчені досліджують взаємозв'язок між дефіцитом питних речовин у раціоні дітей та розвитком аутизму, а також синдрому гіперактивності  [1] .

Тому поживний, збалансований завтрак – незамінна річ для ефективного навчання. Поживні речовини, отримані організмом із їжею, допомагають підтримувати когнітивні функції на високому рівні.

Шаг 3: Модафініл

Коли ви будете готові приступити до навчання, настав час приймати, власне, сам препарат. Але врахуйте, щоб він подіяв, зазвичай потрібно близько 45 хвилин. Тобто ліки можна прийняти перед тим, як вирушити до вузу або на роботу.

Рекомендована доза для ефективного навчання – 200 мг. Це найпоширеніша форма препарату. Тим часом, для деяких людей і цього дозування виявляється дуже багато, і вони поділяють пігулку навпіл.

Ми можемо порадити вам приймати  Modalert  (Модалерт) чи  Modvigil  (Модвігіл) у дозуванні 100 мг або 200 мг. До речі, придбати ці кошти можна на  Nootropics.com.ua . Замість цих препаратів можна приймати кошти з урахуванням армодафінілу. Ця речовина зазвичай впливає на мозок, тому його оптимальне дозування не 200, а 150 мг. Найпопулярніші препарати армодафінілу –  Artvigil  (Артвігіл) та  Waklert  (Ваклерт).

Шаг 4: Усунути відволікаючі фактори

І ось тепер, коли ви вже знаходитесь за робочим столом і готові вчитися, важливо убезпечити собі від усіляких відволікаючих факторів. Перевірте електронну пошту в останній раз та повністю закрийте її. Вимкніть телефон або переведіть його в режим польоту. Якщо є така можливість – усамітніться.

Шаг 5: Почніть працювати чи вчитися

Тепер, коли всі попередні пункти виконані, можна розпочинати роботу чи навчання. Час дії модафінілу варіюється від 8-ї до 20-ї години. Використовуйте цей час із користю. До речі, якщо вам треба продовжувати вчитися всю ніч, модафініл вам у цьому допоможе, усунувши втому.

Шаг 6: Дозвольте організму правильно відновитись

Коли закінчите заплановану частину роботи, дайте своєму організму можливість відновитись. Особливо якщо навчання є для вас постійним процесом, що повторюється день у день.

 

Модафініл може підтримувати нас бодрими довше, ніж це зазвичай відбувається. Але висипатися все одно треба. Тому якщо ви плануєте приймати модафініл щодня, то робіть це рано-вранці, щоб до вечора його дія закінчилася, і ви змогли відпочити.

Оптимальний графік прийому модафінілу – 3-4 рази на тиждень, тобто робити 1 день перерви між прийомами. Це дозволить мозку відпочити та повністю відновитись, щоб максимально використати його потенціал у наступні дні із застосуванням модафінілу.

Поради щодо використання модафінілу для навчання

Яке дозування краще вибрати?

Зазвичай рекомендована норма модафінілу становить 200 мг. Однак деяким людям може знадобитися або зменшити або збільшити дозування. При цьому до уваги беруть частоту прийому таблеток та статуру.

Для тендітних людей, чутливих до фармацевтичних препаратів, оптимальним дозуванням може стати 100 мг модафінілу. Отримати її можна розділивши стандартну пігулку на 2 частини.

Іншим може, навпаки, знадобитися більш висока доза. У такому випадку можна прийняти 1,5 або 2 таблетки. Але ми рекомендували б починати з 1 таблетки, і якщо ефект виявиться недостатнім, наступного разу трохи збільшити дозування.

Чи безпечно приймати модафініл?

У принципі модафініл вважається безпечним ліком. Побічні ефекти з його фону виникають дуже рідко, і, як правило, вони незначні. Зазвичай виявляються у вигляді головного болю чи безсоння. Але щоб повністю убезпечити себе, радимо дотримуватися рекомендацій.

Зробіть тест на алергію

Аллергія на модафініл трапляється дуже рідко. Реакція може виявитися у вигляді запалення шкіри або синдрому Стівенса-Джонса. У такому разі людині може знадобитися невідкладна медична допомога.

Щоб запобігти неприємностям зі здоров'ям, слід починати з невеликих доз препарату. Наприклад, вперше прийняти 50 мг модафінілу та простежити за реакцією організму. Потім дозу поступово підвищувати, але також спостерігати за реакціями.

Пийте багато рідини

Зневоднення – це ті, з чим стикаються люди, які приймають модафініл. Людський організм зазвичай використовує багато рідини для того, щоб вивести метаболіти модафінілу. Тим часом багато людей, захоплені роботою чи навчанням, забувають про пиття.

 

Щоб запобігти зневодненню, радимо завжди мати при собі невелику пляшку з водою. Дехто навіть встановлює нагадування про необхідність випити чергову порцію рідини. Не варто вживати багато води за один раз. Робіть хоча б по кілька ковтків щороку – цього буде достатньо.

Не змішуйте модафініл з іншими стимуляторами

Модафініл – потужний стимулятор, тому його не слід змішувати з такими агентами, як кофеїн чи Adderall (Аддерал). Це може призвести до гіперактивності, занепокоєння, нервозності, прискореного серцебиття. А ці симптоми можуть спрацювати проти вас і замість полегшення навчання ускладнити процес.

Також категорично протипоказано змішувати модафініл із алкоголем. Це може призвести до зневоднення та пошкодження печінки.

Висновок

Коли важливо підвищити концентрацію та здатність до навчання за рахунок відстрочення втоми – немає нічого кращого, ніж модафініл. За його допомогою деякі можуть навчатися по 20 годин поспіль. Але не забувайте: не лише модафініл є ключем до успішного навчання. Крім прийому стимулятора важливо правильно харчуватися, займатися спортом, добре висипатися і не забувати про самодисципліну. Модафініл – це інструмент, за допомогою якого можна отримати максимальну віддачу від ваших зусиль у навчанні.

Джерела

  1. Curtis, LT, & Patel, K. (2008). Відомості про довкілля та сприяння довкілля та вплив на агресивність та прихильність до дефіциту hyperactivity disorder (ADHD): a review. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 14(1), 79-85.