Модафініл – це лікарський засіб, що покращує когнітивні функції мозку. Завдяки цьому воно користується величезною популярністю серед студентів та людей, чия робота потребує підвищеної уваги та концентрації. Крім того, модафініл є одним із препаратів, що застосовуються для лікування нарколепсії.

Коли лікар призначає пацієнтові цей лікарський засіб, то в рецепті точно розписує дозування, яких має дотримуватись хворий. Інша річ – люди, які замовляють модафініл в Інтернеті та приймають його для покращення роботи головного мозку. Багато хто з них, особливо ті, хто вперше вирішив приймати препарат, губляться, коли справа доходить до визначення найбільш відповідного добового дозування.

Тому ми вирішили вивчити це питання на основі найпопулярніших дженериків Модафініла, які реалізує найпопулярніший продавець Modafinil Shop. Отже, давайте разом підрахуємо, скільки модафінілу слід приймати в різних обставинах, щоб досягти найкращих результатів.

Зміст

· Типи модафінілу: що про них слід знати?

· Відмінності в дозах модафінілу та армодафінілу

· Неофіційна інструкція щодо застосування модафінілу

· Мікродози модафінілу

· Які дози модафінілу та армодафінілу приймати?

· Побічні ефекти модафінілу

· Коли варто відвідати лікаря?

· Рекомендовані дозування для початківців


Типи модафінілу: що про них слід знати? 
Перш, ніж перейти до порад щодо дозування модафінілу, слід розповісти про його типи. Існує два типи цього препарату: модафініл та армодафініл. У складі обох як активний компонент використовується, що у нього є два ізомери. Ізомер – це різновиди однієї й тієї ж хімічної речовини. Найпростіший приклад, який допоможе зрозуміти, що таке ізомери – ліва та права рука. Це, так би мовити, різні варіації однієї й тієї речі – руки. Вони практично у всьому ідентичні, за винятком того, що є дзеркальним відображенням один одного. Щось схоже трапляється і у випадку модафінілу.

Армодафініл – це енантіопуральна сполука, це означає, що вона містить лише один тип ізомеру – R-ізомер, який вважається сильнішим за S-ізомер. В результаті загальні властивості речовини більш виражені в армодафінілі, ніж у модафінілі.

Відмінність у дозах модафінілу та армодафінілу
Зрозуміло, що відмінності в хімічній структурі, про які йшлося вище, вплинули на визначення дозувань цих речовин. Отже, стандартна доза для модафінілу визначена як 200 мг, тоді як еквівалентна доза армодафінілу трохи нижче – 150 мг. І навіть у такому дозуванні армодафініл має більш інтенсивний ефект, ніж модафініл.

Порівняння мінімальних та максимальних дозувань модафінілу та армодафінілу  


  Неофіційна інструкція щодо застосування модафінілу
Коли йдеться про дозування модафінілу, все дуже індивідуальне. Тим не менш, багато хто дотримується схеми, про яку йтиметься далі.

50 мг модафінілу

Це ідеальне дозування для більшості людей, які приймають цей препарат протягом робочого тижня. Це невелика доза, але її достатньо, щоб отримати «стусан» і заряд на найближчі 4-6 годин. Дотримуючись такого дозування, людина відчуває себе бадьорою, сконцентрованою і повною силою протягом усього робочого дня, при цьому режим і якість сну не порушуються. Побічні ефекти на фоні такої дози не з'являються.

75 мг армодафінілу

Це сильніша доза, ніж 50 мг модафінілу. Ефект від препарату зберігатиметься протягом 5-7 і більше годин. Людина відчуває себе бадьорішою, сконцентрованою і здатною вирішувати складні завдання. Ризик появи побічних ефектів за дотримання такої дозування мінімальний.

100 мг модафінілу

100 мг модафінілу діють трохи сильніше, ніж 75 мг армодафінілу. Позитивний ефект від препарату зберігається протягом 8 і більше годин. Це ідеальне дозування, якщо треба зробити багато роботи, не відчуваючи втоми, але після півночі з легкістю заснути. Побочка при такому дозуванні, якщо і трапляється, вона проявляється незначними симптомами.

150 мг армодафінілу

Це нормальна повна доза препарату даного типу. Після прийому армодафінілу в такому дозуванні неспання зберігається протягом 10-12 годин. Як правило, не викликає побічних ефектів. У поодиноких випадках може з'являтися безсоння або зневоднення організму.

200 мг модафінілу

Це золотий стандарт, коли важливо помітно покращити когнітивні функції. У багатьох на тлі такого дозування підвищена концентрація зберігається протягом 12 і більше годин. Побічні реакції проявляються рідко, у деяких випадках може виникати безсоння, головний біль, зневоднення.

300 мг армодафінілу

Ця доза вже перевищує рекомендовану, тому вдаватися до неї варто лише у виняткових випадках. Наприклад, коли необхідно зберігати підвищену концентрацію протягом 18 і більше годин. По суті, це подвійна доза армодафінілу, тому приймати її слід особливо обережно. Краще її розділити на кілька прийомів, тому що можуть виникати побічні ефекти, але серйозного ризику для здоров'я вони не становлять.

300 мг модафінілу

Знову ж таки, це велика доза препарату, тому приймати її варто з обережністю. Після такої кількості препарату бездоганна концентрація гарантована, як мінімум, протягом найближчих 18 годин. Але важливо врахувати, що на тлі такої дози можуть з'являтися побічні ефекти, у тому числі нудота. Краще розділити це дозування на кілька прийомів.

400 мг модафінілу

Якщо вам необхідно протягом 24-х годин зберігати неспання, то 400 мг модафінілу допоможуть вам у цьому. Але з таким дозуванням треба бути дуже обережним, якщо ви ще не звикли до препарату. Як і попередніх випадках, цю дозу краще розділити кілька прийомів. Вона категорично протипоказана для регулярного прийому.


Ці дозування були визначені на основі відгуків сотень людей, які приймають модафініл.

Рекомендовані дози препарату:

200 мг модафінілу – якщо треба пильнувати протягом дня і до пізньої ночі;
75 мг армодафінілу – коли важливо бути максимально продуктивним протягом дня, але ввечері легко заснути.
Але все дуже індивідуально, і в більшості випадків ідеальні дозування для себе доводиться підбирати, починаючи з мінімальних, поступово підвищуючи їх.


Мікродози модафінілу
Стандартне дозування модафінілу – 200 мг. Багато хто приймає саме таку кількість препарату вранці, щоб почуватися бадьорим і підтримувати когнітивні функції на висоті до пізньої ночі.

Інші ділять цю дозу на два прийоми: 100 мг модафінілу вранці та ще стільки ж після обіду. Така схема дозволяє підтримувати когнітивні здібності на однаково високому рівні протягом дня, забезпечуючи цим додатковий приплив сил після обіду.

Проте стандартні дози препарату приймають далеко не всі. Багато хто вважає за краще ділити цю кількість на «мікродози». Особливо це стосується осіб, які не мають необхідності підтримувати підвищену концентрацію протягом усього дня, а достатньо отримати заряд на 4-7 годин.

Прийом препарату у так званих мікродозування має багато переваг. Насамперед ризик побічних ефектів практично виключений. Після виконання необхідної роботи людина розслаблюється і легко засинає.

Давайте розглянемо, як зазвичай діють мікродози на організм дорослої людини.

50 мг модафінілу, прийняті вранці

Виражене когнітивне поліпшення зберігається протягом 5-7 годин, після чого прояв типових для модафінілу симптомів йде на спад. Приблизно через 13 годин після прийому ноотропу, виходить легко заснути, чого не буде після вживання 200 мг препарату. Крім того, дозування 50 мг не викликає жодних побічних ефектів.

По 25 мг модафінілу вранці та після обіду

Таке дозування у парі з чашкою еспресо допомагає підвищити концентрацію протягом найближчих 4-х годин. Дана схема прийому препарату може бути ідеальною для людей, чий робочий день закінчується о 18 годині, а далі можна розслабитися.

«Згорнути гори», вживаючи препарат у мікродозування, навряд чи вийде, але трохи підвищити когнітивні здібності – запросто. Якщо необхідно підтримувати неспання і підвищену увагу протягом 12-ти годин, краще вдаватися до стандартних дозувань.


Які дози модафінілу та армодафінілу приймати?
Рекомендоване дозування модафінілу та армодафінілу може змінюватись залежно від причини, через яку ці препарати приймають. Давайте розглянемо найпоширеніші.

1. Модафініл для лікування СДВГ та нарколепсії

Якщо модафініл був призначений за медичними показаннями, у такому випадку необхідно дотримуватись рекомендацій, вказаних в інструкції із застосування. Але, як правило, при синдромі дефіциту уваги та гіперактивності, а також для лікування нарколепсії зазвичай призначають по 200 мг модафінілу або по 150 мг армодафінілу. У деяких випадках дозування може бути підвищене до 500 мг модафінілу та 250 мг армодафінілу [1] [2].

Зазвичай при СДВГ хворі приймають ліки щодня, роблячи 1-2 дні на тиждень перерву. Така схема дозволяє уникнути довгострокових побічних ефектів.

При нарколепсії, як правило, перерви в терапії не роблять, оскільки достатньо лише 1 день не прийняти ліки та симптоми хвороби загострюються.

2. Модафініл для покращення когнітивних функцій

Дозування модафінілу для поліпшення когнітивних здібностей може змінюватись від 50 до 400 мг, залежно від особливостей організму та побажань людини, яка приймає препарат. Визначаючись із дозою, слід враховувати реакції організму та частоту прийому медикаменту.

Невеликі дози для покращення когнітивних функцій (50 мг)

Деякі люди вважають за краще приймати модафініл маленькими дозами. Такий спосіб дозволяє мінімізувати ризик побічних ефектів. До того ж, це найбезпечніша схема для тривалого вживання ліків.

Дозування 50 мг і менше, у випадку з модафінілом, вважається мікродозою. Тобто це доза нижче за терапевтичний поріг.

Використання мікродоз дає менш виражені ефекти, ніж, скажімо, 100, 200 чи 400 мг. Але для багатьох такої порції препарату достатньо, особливо якщо приймати його регулярно.

Для більшості користувачів мікродоза модафінілу є аналогом кофеїну – допомагає легше прокидатися вранці. При такому методі прийому через 30-45 хвилин людина відчуває приплив енергії і неспання.

Зазвичай модафініл не виробляють дозування 50 мг. Тому для того, щоб отримати мікродозу, необхідно розділити навпіл таблетку 100 мг або на 4 частини 200 мг. Якщо плануєте приймати засіб у мікродозі, краще купувати таблетки дозуванням 100 мг – їх легше розділити на рівні частини. Хоча деякі для отримання мікродоз використовують інший метод: подрібнюють таблетку на порошок, а потім вже ділять на необхідну кількість порцій. До речі, якщо модафініл в порошкоподібній формі додати, наприклад, в сік або смузі і в такому вигляді випити, він швидше проникне в кровотік, а значить, ефект від нього настане також у більш короткі терміни.

І врахуйте, якщо в мікродозуванні приймати армодафініл, то ефект від нього буде трохи сильнішим, ніж від аналогічної дози модафінілу.

Показання для застосування модафінілу в дозі 50 мг:

спостерігається підвищена чутливість до препарату;
ви тільки починаєте приймати цей засіб;
плануєте пити таблетки щодня протягом тривалого часу;
хочете мінімізувати ризик появи побічних ефектів.
Звичайне дозування для підвищення когнітивних функцій (200 мг)

200 мг – це найпопулярніше дозування, що використовується для покращення когнітивних функцій. До речі, більшість дженериків модафінілу, наприклад, той же Modvigil, випускають саме в такому дозуванні. Але не варто забувати, що еквівалентна доза для армодафінілу – 150 мг, тому Artvigil та Waklert йдуть саме з такою дозою.


Переваги вживання 200 мг модафінілу:

викликає помітне покращення когнітивних функцій;
більшість досліджень впливу модафінілу на людський організм пов'язані саме з цим дозуванням;
зручна форма прийому;
в Інтернет-магазинах найчастіше продають саме таке дозування.
Великі дози для покращення когнітивних функцій (400 мг)

У деяких випадках може знадобитися прийняти більш високу дозу модафінілу. Найвищою безпечною дозою препарату вважається 400 мг. Вищі, суттєво підвищують ризик виникнення небажаних побічних ефектів.

Дозування 400 мг може знадобитися дуже великим людям, а також особам, у яких на тлі тривалого прийому препарату виробилося звикання до нього.

Таке дозування протипоказане особам, які лише починають приймати модафініл. У них можуть з'являтися різні побічні ефекти, у тому числі безсоння та тривога. Навіть людям зі зростанням вище середнього починати приймати модафініл слід з невеликого дозування 50 або 100 мг. Це дозволить визначити чутливість до препарату, а також переконатись у відсутності алергії на нього.

Еквівалентна доза 400 мг модафінілу – це 250 мг армодафінілу. Тим часом, звертаємо вашу увагу, що більшість виробників армодафінілу випускають його в дозуванні 150 мг. Але якщо прийняти відразу 2 таблетки, вийде 300 мг армодафінілу, що перевищує еквівалент 400 мг модафінілу.

Переваги модафінілу в дозі 400 мг:

можливість отримати максимально сильний ефект, не перевищуючи безпечне дозування;
найбільш прийнятний варіант для людей великої статури;
більше підходить для людей із швидким метаболізмом лікарських засобів;
Хороший варіант для короткочасного прийому модафінілу. Як і більшість фармацевтичних засобів, модафініл в деяких випадках може викликати побічні ефекти
.
Як правило, вони незначні та не є небезпечними для здоров'я. Найчастіше побічні дії виявляються у вигляді безсоння, дискомфорту в травній системі, головними болями, сухістю у роті, зниженням апетиту. Такі симптоми найчастіше з'являються і натомість прийому високих доз препарату.

Дозування в 50 мг дуже рідко стає причиною побічних реакцій, тоді як люди, які приймають по 400 мг модафінілу, часто скаржаться на головний біль і безсоння.

Запобігти появі побічних ефектів можна, якщо знизити дозування ліків, а також не поєднувати його з іншими стимуляторами, такими як кава або чай. Хороший спосіб захистити себе від побічних ефектів модафінілу або знизити інтенсивні прояви – щодня випивати велику кількість води (2-3 л).


Коли варто відвідати лікаря?
У дуже поодиноких випадках на тлі модафінілу можуть з'являтися і більш серйозні побічні ефекти. Це може бути істерія, утруднення дихання, запаморочення, галюцинації або тяжкі реакції шкіри. Якщо з'явився будь-який із перелічених симптомів, варто негайно звернутися до лікаря.


Рекомендовані дозування для початківців
Починати приймати будь-які ліки або біологічно активні добавки (БАД) слід з мінімального дозування, поступово збільшуючи. Такий метод дозволяє перевірити, як організм реагує на компоненти препарату, чи немає алергії на них, а також визначити, як швидко відбувається метаболізм та виведення діючої речовини.

Майже всі медпрепарати, потрапляючи в організм людини, метаболізуються в печінці. Для цього печінка використовує набір певних ферментів, що розщеплюють хімічні речовини. Кожен із них програмується специфічними генами, які називають ізоензимами CYP450.

Оскільки всі гени CYP450 є унікальними, тому деякі люди мають більшу здатність розщеплювати одні хімічні речовини, але водночас гірше розщеплюють інші. Власне, цей феномен пояснює, чому одні повинні протягом дня постійно пити каву, щоб підтримувати свою енергійність, інші залишаються активними тільки після однієї чашки напою. Справа в тому, що організми останніх не можуть розщеплювати кофеїн настільки ефективно, як перші. І причина цього – у поліморфізмі CYP450.

Аналогічний відбувається і з модафінілом. Тому, перш ніж використовувати відразу максимальні дози, необхідно перевірити швидкість розщеплення речовини. Люди, чиї організми важко розщеплюють модафініл, будуть досить довго відчувати його дію, навіть якщо було прийнято невелику дозу.

Крім того, якщо приймати ліки щодня, згодом його концентрація у крові збільшується. А це також потребує зниження дози.

Рекомендований графік дозувань препарату для новачків


  Модафініл може бути надзвичайно корисним препаратом, коли необхідно підвищити працездатність та продуктивність. Однак через можливі небажані побічні ефекти, дуже важливо дотримуватися безпечного дозування даного медикаменту. Починайте приймати цей засіб із 50 або 100 мг, поступово підвищуючи особисту добову норму. Пам'ятайте, безпечна кількість модафінілу (Modalert, Modvigil, Modawake) – це 100-400 мг, а армодафінілу (Wakler, Artvigil) – 50-250 мг.

І не забувайте, що під час прийому модафінілу важливо правильно харчуватися та пити багато чистої води. Це допоможе запобігти можливим побічним ефектам.


Джерела

1. Bastoji, H., & Jouvet, M. (1988). Досвідчений хід ідіопатичної гіперсомії і нарколепії з модафініл. Progress in neuro-psychopharmacology and biological psychiatry, 12(5), 695-700.

2. Harsh, JR, Hayduk, R., Rosenberg, R., Wesnes, KA, Walsh, JK, Arora, S., … & Roth, T. (2006). Діяльність і захист armodafinil є доглядом за adultes with excessive sleepiness asocied with narcolepsy. Current medical research and opinion, 22(4), 761-774.

Biederman, J., Swanson, JM, Wigal, SB, Kratochvil, CJ, Boellner, SW, Earl, CQ, … & Greenhill, L. (2005). Ефективність і надійність модафінілу film-coated tablets в дітей і adolescentes with attention-deficit/hyperactivity disorder: результати randomized, double-blind, placebo-controlled, flexible-dose study. Pediatrics, 116(6), e777-e784.